jueves, 14 de octubre de 2010

A la mina voy



Sens dubte és la notícia de l'any. I no parle de la Esteban. A tots ens ha deixat pegats a la pantalla la imatge dels miners eixint del supositori gegant amb la bandera xilena. És una història increíble que a mi em deixa varies preguntes:
- Què et passa pel cap quan vas clavat ahí dins amb al que portes darrere?.
- I si algo haguera eixit mal? I si a mitat rescat es desploma la mina? 
- Què va pensar l'últim dels rescatadors quan va ficar-se a la càpsula i va mirar la mina?
- Que hagueres fet tú, cridar a la dona o a l'amant?

Com jo sols pense amb cançons, ahí va aquesta. És d'un  xilé, Victor Jara, i encara que té molts anys, si mireu la lletra voreu com podria haver-la escrit ahir per als miners de la mina San José. 


CANCIÓN DEL MINERO


Voy, vengo. Subo, bajo
Todo para qué. Nada para mí
Minero soy.
A la mina voy
A la muerte voy
Minero soy
Abro, saco. Sudo, sangro Todo pa’l patrón. Nada pa’l dolor.
Minero soy
A la mina voy
A la muerte voy
Minero soy
Mira, oye. Piensa, grita
Nada es lo peor. Todo es lo mejor Minero soy A la mina voy
A la muerte voy Minero soy
Humano soy
(Afegit per Salva)
Per a completar el post, en este video hi ha un troç, del minut 1:20 en davant que pareix que una homília de la vigília pasqual, no?

3 comentarios:

  1. La imatge és relamente impressionant! I és que ja ho deia un dels meus professors d'antropologia, la televisió no reflecta la realitat, sinó que la crea; i en aquest cas ha creat herois a l'estil Supervivientes o GH, que només falta la Mercedes Milà anunciant: "y la audiencia ha decidido que el primero en subir por el tubo serà....". Per favor, un poquet de serietat, que són persones reals en una situació dramàtica real, no lo de Gran Hermano. Hi han moltes tragèdies al món semblant a aquesta (cada dia a Xina en moren una mitga de 6 miners), i als pocs afortunats que poden contar-ho ningú no els regala entrades per al Barça-Madrid ni creuers.
    I dic jo, no seria millor que totes eixes donacions econòmiques serviren per a millorar les condicions de treball dels miners en general? Què passarà amb tots aquestos supervivents d'ací un any o dos, quant la carpa del circ haja trobat un altre drama que mediatitzar? hauran de tornar a la mina en les mateixes precaries condicions?
    És trist pensar que a la fi, la única cosa que es traurà de tot açò serà 33 RayBan noves i un adulteri posat al descobert.

    I demà moriràn 6 miners més a la Xina...

    Marta

    ResponderEliminar
  2. PS: molt bó el comentari de la nit de Setmana Santa (casi podia sentir al retor cantant això de "esta es la noche en que Cristo ha vencido a la muerte...")

    I un altre apunt (que no tot és negatiu), al menys gràcies a la tele s'ha menejat cèl i terra i per a conseguir el final feliç. I OLE a tota la gent que ha estat ahí treballant per a rescatar-los, OLE a la gent de Chile que se ha volcat en els miners i les famílies, OLE a los families que han aguantat, i sobretot OLE, OLE i OLE als miners que han aguantat en unes condicions realment inhumanes.

    Marta.

    ResponderEliminar
  3. Marta, en tant de OLE hi haurà que fer un post sobre la ilegalització dels bous....

    ResponderEliminar