miércoles, 31 de marzo de 2010

Persones parades, però Persones




Tinc un amic cambrer què l'altre dia em va dir: "hui és l'últim cafenet que et pose". Ha estat més de quinze anys darrere de la mateixa barra d'un bar on practicament he passat del choleck al café soles.  El jefe l'ha despedit. la crisi és la culpable. De totes les coses que el podien preocupar, amb quaranta i pico i dos filles adolescents,  sabeu quina era la pitjor: el trago de anar a demanar el paro. Com diria Trillo...

Tinc la mala sort de recorrer el carrer de Sagra tots els matins a les 9. I aquesta última experiència m'ha fet pensar en totes eixes persones i les coses que he vist i he escoltat en el minut que em costa travessar el carrer.

He vist gent que per no quedar-se sense numeret arriba a les 6 del matí o abans.
He vist mares en el carret amb el fill soterrat en mantes a zero graus (ni frio ni calor)
He vist un baralla per el lloc: "estaba yo"  "tú moro de mierda vete a tu país"
He vist gent que anava tots els matins dels primers  i "venia" el seu lloc a la cua per uns euros.
He vist cares conegudes massa vegades, amb eixa expressió entre trist i avergonyida.

No vaig a fer política perquè no sé i no vull. Vull que pensem en que són persones les que formen eixa cua. Que tenen una vida darrere. Algú a qui cridar per a dir "ja he acabat" o "em falta un paper". Un drama personal i familiar moltes vegades.

Per elles va aquesta estrofa d'una gran lletra de Serrat (en una horrible música per desgràcia) de la cançó Bienaventurados,  del disc amb el mateix nom.

Bienaventurados los que están en el fondo del pozo
porque de ahí en adelante
sólo cabe ir mejorando.

Bienaventurados los que catan el fracaso
porque reconocerán a sus amigos.

lunes, 29 de marzo de 2010

El Corte Inglés, la Setmana Santa i la plaga del picudo.

M'havia proposat a mi mateix no fer cap comentari, però no ho puc evitar. Este és el resum de l'homilia que vaig escoltar ahir:

En esta època de l'any, i més estant en crisi, moltes empreses fan publicitat per tal de vendre el millor possible els seus productes. I hui Diumenge de Rams, és el dia en que els cristians fem "propaganda" del nostre producte. Hui comença la nostra "Setmana Fantàstica".


Si la Setmana Santa és la Setmana Fantàstica.... Déu és Isidoro Álvarez?  Els kikos són clientes de oro ? El Vaticano és Marina d'Or... o castillo Conde d'Alfaz (un niño gratis)? Quan hi ha rebaixes? Tornen els diners?

En qualsevol cas, millor setmana fantàstica que setmana fanàtica. Cada volta més, reivindique la senzillesa. De fet, els millors moments d'esta setmana sempre han sigut per a mi els moments personals, íntims, tranquils. Eixes oracions en el monument, eixes homilies personals, eixos silencis. Entre tots els lios, horaris, processons, celebracions, "kikaes"... allò més important sempre és això tan simple i tan quotidià com un troç de pa (per dur que estiga) i de vi dalt d'una taula, que es repartix i que tots compartim.

M'he posat trascendental, que és una altra d'eixes coses que vull evitar. Però què li anem a fer. Supose estos dies són així. Que esta setmana fantàstica o fanàtica, plena de vestes bèsties i capurrullos capullos siga una setmana santa i prou.


PD. Crec que el picudo rojo no afecta només a les palmeres, sinó al cervell d'algú també.

CON TODOS USTEDES...

Cuánto me alegro
de que pintes conmigo en blanco y negro
grafitis en los muros del planeta
y, si falta un color en mi paleta
regalámelo tú.
(En blanco y negro)



I ací estem per a contar-vos coses. Carles diu que hi ha que "tompartir", i això és el que anem a fer, com diu la direcció del bloc, "a quatre mans"


Palmas, palmitas...
Ahir va ser Diumenge de Rams.  A partir de hui i durant una setmana no estarem "entre pascuas y ramos". Començar la Setmana Santa és un poc dia de la marmota. Les mateixes festes, els mateixos actes, les celebracions, els kikos... Aceptem propostes per a que la rutina i  el mal rotllo no ens oculten el més important de aquestos dies. Jo apunte un parell:
- Que un invent ens permitira llegir el pensament de Salvador.
- Que la plaga del "picudo rojo" acabe en totes les palmeres.

Ara en serio, ojalà aquesta setmana ens valga per matar de veritat aquelles coses que no ens deixen ser feliços i resucitem el diumenge que ve fent "tabula rasa"